Skip to main content

De impact van de SBI 2025

Geschatte leestijd: 5 minutes

Het CBS werkt hard aan de voorbereidingen voor de herziening van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI). De hernieuwde SBI zal in september 2025 geïntroduceerd worden. Momenteel worden SBI-codes geconverteerd van het oude naar het nieuwe SBI-codestelsel. Er wordt gekeken welke code uit de nieuwe SBI past bij de in het Handelsregister van de KVK geregistreerde activiteiten. Dit is een nauwe samenwerking tussen het CBS en de KVK en gebeurt grotendeels door een geautomatiseerd systeem. Wij leggen je graag uit welke invloed de hernieuwde SBI heeft en welke wijzigingen het betreft.

Wat houdt SBI in?

De Standaard Bedrijfsindeling (SBI) is een hiërarchische indeling van economische activiteiten en is opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een SBI-code is een getal van 4 of 5 cijfers en geeft aan wat de activiteit van een onderneming is. Wanneer een bedrijf zich inschrijft in het Handelsregister, stelt de KvK de SBI-code(s) voor deze onderneming vast aan de hand van een beschrijving van de activiteiten. Voor elke activiteit van de onderneming wordt een aparte SBI-code gegeven. Zo hebben veel bedrijven één hoofdactiviteit en meerdere nevenactiviteiten. NextBI maakt gebruik van deze SBI-codes om bedrijven met een bepaalde bedrijfsactiviteit te selecteren binnen de bedrijvendatabase, ofwel een branchecode-selectie. NextBI heeft ook SBI codes die uit 6 cijfers bestaan. Dit komt voort uit de extra bronnen waarvan NextBI gebruik maakt. Door deze bronnen kan NextBI bepaalde activiteiten nog specifieker definiëren. Een voorbeeld hiervan is de doelgroep ‘Haarverzorging’ waarbij NextBI aparte codes met 6 cijfers heeft om dameskappers, herenkappers en dames- en herenkappers te definiëren.

Nieuwe classificatie van economische activiteiten

Ongeveer eens per 15 jaar wordt de classificatie van economische activiteiten aangepast aan de actualiteit. Dit betekent dat het CBS in samenwerking met de KVK in 2025 een herziening doorvoert. Het gaat om een nieuwe versie van de Standaard Bedrijfsindeling: SBI 2025. Net als de andere EU-landen is Nederland verplicht deze SBI-herziening door te voeren. Dit wordt opgelegd door Eurostat, het Europees statistiekbureau. Vanzelfsprekend neemt NextBI deze herziening over in haar bedrijvendatabase zodat je als klant altijd over de juiste data beschikt.

De wijzigingen op een rij

SBI-codes zijn onderverdeeld in diverse secties, ofwel marktsegmenten. Zo bestaat momenteel de sectie J: Informatie en Communicatie. Hieronder vallen de SBI-codes 58 t/m 63. In de SBI 2025 zal deze sectie worden opgesplitst in sectie J: Informatie waaronder SBI-codes 58 t/m 60 vallen. En sectie K: Communicatie met hierin SBI-codes 61 t/m 63. Dit betekent dat alle volgende secties ook allemaal opschuiven; K wordt L, L wordt M etc.

SBI-code 45: Handel in en reparatie van auto’s, motorfietsen en aanhangers wordt opgeheven en verdeeld over de reeds bestaande SBI-codes 46: Groothandel, SBI-code 47: Detailhandel en SBI-code 95: Reparaties.

Omdat het onderscheid tussen handel via internet en reguliere detailhandel via winkels of markthandel niet meer goed te maken is, komen de SBI-codes 47.8 (Markthandel) en SBI 47.9 (Detailhandel, niet via winkel of markt) te vervallen.

Tot slot, er zijn veel SBI’s bijgekomen die te maken hebben met tussenpersonen en bemiddeling. Dit zijn bedrijven die zorgen voor de koppeling tussen klant en dienst/product/verkoper. Denk hierbij aan marktplaats.nl en vergelijkingssites. Voor de detailhandel zijn deze activiteiten in SBI 2025 ondergebracht bij SBI 47.9.

NextBI kan de actuele bedrijfsactiviteiten aan je eigen data toevoegen wat je meer klantinzicht biedt. Heb je de branchecodes al in je bestanden en wil je deze laten updaten zodra ze actief zijn, dan kan NextBI dit uiteraard voor je doen.

Je eigen bestand laten updaten met nieuwe SBI codes? Vraag nu offerte aan!

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant

Leave a Reply

Looking for leads?