Wat betekent de wetswijziging van de Telecommunicatiewet voor jouw organisatie?
Wat is er verandert sinds 1 juli 2021
De veranderingen per 1 juli 2021 omvatten concreet de onderstaande vier zaken:
- Telemarketing gericht op natuurlijke personen (dit zijn consumenten, VOF’s, eenmanszaken/ZZP-ers, CV’s, en maatschappen) is alleen toegestaan wanneer hier expliciet toestemming (opt-in) voor is gegeven. Voor geldige toestemming wordt aangesloten bij de vereisten die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt.
- Natuurlijke personen waarmee een klantrelatie is, mogen wel zonder toestemming worden gebeld. De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) kan na medio 2021 besluiten om de termijn van de klantrelatie te beperken.
- Telemarketing is alleen toegestaan wanneer met een herkenbaar (dus niet anoniem) nummer wordt gebeld. Dit geldt ook voor telemarketing naar rechtspersonen.
- De bewijslast dat toestemming of een klantrelatie bestaat, zal rusten bij het bedrijf dat consumenten of natuurlijke personen belt. Het idee daarachter is dat dit handhaving van overtreding van de telemarketingsregels makkelijker maakt.
Wat houdt opt-in ook al weer in?
Het opt-in-systeem houdt in dat er toestemming vereist is voor telefoongesprekken met een commercieel, charitatief of ideëel doel. Opt-in is de expliciete toestemming die volgens de AVG vrij’, ‘specifiek’, ‘geïnformeerd’ en ‘ondubbelzinnig’ moet zijn gegeven. Deze onderdelen van de toestemming moeten ook zo worden gedocumenteerd en kunnen worden aangetoond.
‘Vrij’ houdt in dat de toestemming die wordt gevraagd, geen voorwaarde mag zijn voor iets anders. Er mag geen sprake zijn van een afhankelijke positie van de persoon t.o.v. de organisatie. Hier is bijvoorbeeld sprake van als de persoon werkzaam is bij de organisatie. Tot slot moet de persoon de gegeven toestemming altijd kunnen intrekken zonder verdere consequenties. Met ‘Specifiek’ wordt bedoeld dat de vraag om toestemming heel specifiek het doel (of de doelen) van de verwerking moet bevatten. ‘Geïnformeerd’ wil zeggen dat in de vraag om toestemming in het kort maar wel duidelijk de inhoud en het doel van de verwerking vermeld moeten staan en het recht om de toestemming weer in te trekken. Met ‘Ondubbelzinnig’ wordt bedoeld dat de handeling die de persoon doet om toestemming te geven, duidelijk moet beschrijven waarvoor de persoon toestemming geeft.
Op deze toestemmingsverplichting zijn enkele uitzonderingen:
Servicecalls
Telefonisch contact waarbij geen aanprijzing wordt gedaan voor producten of diensten, is toegestaan. De zogeheten servicecall is informerend en relevant voor diegene die je belt.
Klantrelatie
Er is sprake van een klantrelatie als er een verplichting tot een financiële transactie is ontstaan. Het telefoongesprek dient vanuit dezelfde juridische entiteit gevoerd te worden en het moet eigen en gelijksoortige producten of diensten betreffen die logischerwijs tot het aanbod van het bedrijf horen.
Het recht van verzet blijft bestaan, omdat de wet nog steeds verplicht dat in ieder telefoongesprek de mogelijkheid aan de (potentiële) klant wordt geboden om zich af te melden voor telemarketing. Tot slot geldt dat bij het vragen om een telefoonnummer altijd de mogelijkheid geboden moet worden tot het maken van bezwaar (opt-out).
Heb je vragen over de gewijzigde Telecommunicatiewet of wil je je mogelijkheden bespreken? Neem gerust contact met ons op.