Skip to main content

5 geheimen voor een effectieve datavisualisatie

Het doel van datavisualisatie is het optimaal communiceren van data zodat gebruikers inzichten krijgen waarmee zij verder kunnen. We gebruiken al decennia lang diagrammen om inzicht te krijgen in gegevens. Maar gebruikte gegevens veranderen, terwijl de bijbehorende diagrammen slechts een statische weergave hiervan zijn. Tegenwoordig is datavisualisatie totaal anders; onze diagrammen zijn interactief geworden. Hierdoor kun je direct de actuele en nodige visualisaties inzetten die efficiënt inzichten opleveren. Maar om van alle voordelen van datavisualisaties te kunnen profiteren, moet je nog enkele valkuilen omzeilen. Daarna houdt niets je nog tegen.

Datavisualisatie is niet alleen een mooie manier om informatie te communiceren. Je kunt nu zelfs door informatie heen bladeren en variabelen aanpassen terwijl visualisaties mee veranderen. Dit leidt tot inzichten, en zelfs complexe gegevens worden direct duidelijk. Je ziet uitschieters, patronen, trends en verbanden die in eenvoudige rijen en kolommen domweg niet zichtbaar zijn. Zo worden afbeeldingen ineens meer waard dan woorden. Let wel op, er zijn 5 geheimen voor een effectieve datavisualisatie:

  1. Kleurgebruik
  2. Gebruik van taartdiagrammen
  3. Geen visuele rommel
  4. Het ontwerp
  5. Kwaliteit van gegevens

1. Kleurgebruik

Kleur heeft zeker een functie, maar overdrijf er niet mee in datavisualisaties. Kleuren kunnen namelijk ook tot verwarring leiden, of nog erger, een verkeerde interpretatie als gevolg hebben. Bij datavisualisatie is het analyseren van de gegevens altijd het belangrijkste. Dus een datavisualisatie in de kleuren van je huisstijl is niet altijd de beste keuze. Gebruik juist vormen en kleuren die mensen gemakkelijk zien. Kies zorgvuldig je kleuren om de boodschap goed over te brengen.

2. Gebruik van taartdiagrammen

Taartdiagrammen zijn altijd erg in trek. Maar niets is zo onbevredigend als een dun plakje. En wanneer je te veel informatie in een taartdiagram probeert te stoppen, gaat het overzicht al snel verloren; te veel details zorgen dan voor verwarring en onduidelijkheid. Taartdiagrammen kun je ook beter niet naast elkaar zetten omdat dit een vervelende manier is om gegevens te vergelijken. Ze werken het beste voor beperkte datasets zodat je elk stuk van de taart gemakkelijk kunt onderscheiden. Gebruik taartdiagrammen dus uitsluitend om delen van een groter geheel met elkaar te vergelijken.

3. Geen visuele rommel

Ontdekkingen doen in een rommelige visualisatie is net zoiets als een naald in een hooiberg zoeken. Met te veel informatie neemt de kracht van je datavisualisatie af. Onnodige elementen leiden de aandacht af van het uiteindelijke doel en leiden tot onnauwkeurige conclusies. Beperk daarom het aantal KPI’s in een dashboard tot maximaal 9. Minder ruimte voor interpretatie betekent meer begrip en beter inzicht.

4. Het ontwerp

Ontwerp is niet alleen hoe het eruit ziet en hoe het voelt. Ontwerp is hoe het werkt. Een mooie visualisatie betekent niet per definitie dat deze ook effectief is. In effectieve visualisaties zijn ontwerpelementen verwerkt die bijdragen aan een betere communicatie van de gegevens. Dashboards kun je niet zomaar even maken, je moet ze doordacht ontwerpen. Alleen dan maak je dasboards zo effectief mogelijk.

5. Kwaliteit van gegevens

Succesvolle visualisaties beginnen met goede data. Onthult je visualisatie onverwachte resultaten, dan ben je misschien het slachtoffer geworden van slechte data. Gebruik diagrammen om de problemen in je data te ontdekken en eruit te vissen voordat je aan de slag gaat met datavisualisatie.

 

Nu ken je de geheimen van het maken van effectieve visualisaties. Wat houdt je nog tegen?

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant

Lists4Europe
International targeting

Onderdeel van Europees consortium Lists4Europe

Sinds 2013 is B2B Adressen (voorloper van Next BI, red.), dé specialist voor het leveren…
Datavisualisatie
Business Intelligence

Verzamelen en standaardiseren van data

Data verzamelen en opschonen Is je bedrijfsdata verspreid over diverse systemen en bestanden? Dan is…
Effectieve datavisualisatie
Business Intelligence

Wat zijn de geheimen voor een effectieve datavisualisatie?

5 geheimen voor een effectieve datavisualisatie Het doel van datavisualisatie is het optimaal communiceren van…

Leave a Reply

Op zoek naar leads?