Skip to main content

Wat is een ‘gedwongen’ zzp’er?

De stijgende lijn in het aantal zzp’ers zette zich ook in 2017 weer voort. Maar wist je dat ruim 90.000 van deze zzp’ers ‘gedwongen’ zzp’er is?

 

Ruim 90.000 werkzoekenden zijn dit jaar als zzp’er gestart om negatieve redenen zoals het niet verlengd worden van het contract, ontslag en wanneer het vinden van een geschikte baan vervolgens te lang uitbleef. Het starten om negatieve redenen noemen we ‘gedwongen’; iemand wordt zzp’er maar zou liever in vaste (loon)dienst willen werken. Het lukt echter niet een passende baan te vinden. Daarnaast is er ook een specifieke groep die door hun werkgever ‘gedwongen’ wordt als zzp’ers verder te gaan. Men wordt ontslagen en krijgt de ‘keus’ om als zzp’er hetzelfde werk uit te voeren. De ‘gedwongen’ zzp’ers hebben veelal een technisch, pedagogisch, creatief of taalkundig beroep.

Zzp’er om positieve redenen

De meest genoemde reden om als zelfstandige te gaan werken is altijd nog het zoeken van een nieuwe uitdaging. Het zelf kunnen bepalen hoeveel men werkt en wanneer, is het volgende meest voorkomende motief. Zzp’ers die startte met deze positieve redenen zijn veelal werkzaam in een dienstverlenend of agrarisch beroep. Dit melden CBS en TNO op grond van een nieuwe analyse van gegevens uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA).

Ondanks de negatieve bijklank hebben de ‘gedwongen’ zzp’ers het eigenlijk best wel goed, concluderen CBS en TNO in hetzelfde onderzoek.

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant

Lists4Europe
International targeting

Onderdeel van Europees consortium Lists4Europe

Sinds 2013 is B2B Adressen (voorloper van Next BI, red.), dé specialist voor het leveren…
DTG overname DR3DATA
Algemeen

DTG overname DR3DATA

DTG realiseert met overname DR3DATA de meest rijke en complete B2B marketingdatabase van Nederland Amsterdam,…
Datavisualisatie
Business Intelligence

Verzamelen en standaardiseren van data

Data verzamelen en opschonen Is je bedrijfsdata verspreid over diverse systemen en bestanden? Dan is…

Een reactie achterlaten

Op zoek naar leads?