Skip to main content

Het totaal aantal bedrijven in het marktsegment detailhandel neemt elk jaar toe

Het gaat goed met de Nederlandse detailhandel. Het totaal aantal bedrijven in het marktsegment neemt elk jaar toe. Ook de omzet in het segment stijgt. In 2020 nam de totale omzet binnen de detailhandel al toe ten opzichte van 2019. In 2021 steeg de omzet verder met 4,4 procent. Hiermee stijgt de omzet van de detailhandel voor het zevende jaar op rij, meldt het CBS. De omzettoename is niet in elke branche binnen de detailhandel overeenkomstig. Met name de kleding- en schoenenwinkels hebben een groot aandeel in de algehele omzettoename binnen detailhandel.

Detaillisten, veel nieuwkomers en weinig afvallers

Ook het totaal aantal bedrijven in het marktsegment is de afgelopen jaren gestegen. In 2019 waren 143.152 bedrijven actief in de detailhandel. In 2020 waren dit er 159.878 en in 2021 betreft het 173.164 bedrijven. Het aantal faillissementen onder detaillisten was in 2021 daarbij aanzienlijk lager dan in het jaar daarvoor. Hoe krijgen zoveel detaillisten het voor elkaar om ondanks de lockdowns in 2020 en 2021 te blijven bestaan? Dit is onder andere te wijten aan de investeringen in het onlinekanaal. Al geldt helaas niet voor alle detaillisten dat de internetverkopen het omzetverlies kunnen dragen. De steunpakketten van de overheid en het belastinguitstel hebben ook veel detaillisten vooralsnog gered. Tijdens de coronacrisis konden bedrijven uitstel van betaling aanvragen bij de belastingdienst. Het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis loopt echter tot 1 april 2022. Omdat de openstaande schulden in maximaal vijf jaar moeten worden afgelost, is de verwachting dat het aantal faillissementen in de komende jaren aanzienlijk zal stijgen.

Kleding- en schoenenwinkels

Kleding- en schoenenwinkels hebben een groot aandeel in de algehele omzettoename binnen detailhandel. Kijken we naar het aantal nieuwkomers (starters) van de afgelopen jaren in de branches kleding- en schoenenwinkels, dan is dit in 2019 het hoogst. In 2020 daalde het aantal en in 2021 zien we een stijging.

Starters kleding- en schoenwinkels
Er zijn in 2021, 874 starters binnen deze branches. Dit is maar liefst 37,5 procent van het totaal aantal starters in het marktsegment detailhandel met hierin 86 verschillende branches. De kleding- en schoenenwinkels doen het volgens de cijfers dus heel goed, al hebben behoorlijk wat kleding- en schoenenwinkels nog een in te lossen schuld bij de belastingdienst en zullen ook in deze branches nog de nodige faillissementen gaan vallen.

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant

DTG overname DR3DATA
Algemeen

DTG overname DR3DATA

DTG realiseert met overname DR3DATA de meest rijke en complete B2B marketingdatabase van Nederland Amsterdam,…
FinTech
Algemeen

FinTech bedrijven in Nederland

Wat zijn FinTech bedrijven? FinTech (een samenvoeging van de termen financial en technology) omvat alle…
AVG en B2B data
Wetgeving

Beren op de weg met de AVG? Niet bij B2B data

AVG en B2B data, waar moet je nu precies rekening mee houden Op 25 mei…

Een reactie achterlaten

Op zoek naar leads?