Skip to main content

Er zijn meer online winkels dan fysieke

 

Het aantal online winkels in Nederland neemt al jaren toe terwijl fysieke winkels in aantal afnemen. Inmiddels is het keerpunt een feit; er zijn meer online winkels dan fysieke. Een telling binnen de database van NextBI levert 86.200 fysieke winkels op. De teller van de online shops staat momenteel op 98.900. Onder fysieke winkels valt de detailhandel die in een winkel plaatsvindt. Wij sluiten hierbij benzinestations en apotheken uit. Markt- en straathandel, colportage en postorderbedrijven worden vanzelfsprekend ook buiten beschouwing gelaten. De online shops betreft alle detailhandel via postorder en internet.

Inhoudsopgave

Geschatte leestijd: 3 minuten

De impact van online winkels op traditionele detailhandel

 

Dat de wereld van winkelen een gigantische transformatie ondergaat, is al meer dan 20 jaar aan de gang. Traditionele winkelervaringen maken steeds meer plaats voor het comfort en de toegankelijkheid van online winkelen. De opkomst van webwinkelen heeft geleid tot een enorme groei van het aantal webshops en een verschuiving in de manier waarop consumenten en ook steeds meer bedrijven hun aankopen doen. Dit heeft een grote impact gehad op de traditionele detailhandel. Tegenover de stijging van het aantal online shops staat namelijk een daling van het aantal fysieke winkels. Steeds meer fysieke winkels hebben te maken met een afname van het aantal klanten en vele moeten daardoor hun sluiten. Om relevant te blijven, hebben ook veel traditionele winkels hun aanwezigheid online uitgebreid door het opzetten van webshops. Dit heeft geleid tot een hybride model van winkelen, waarbij consumenten zowel online als offline aankopen kunnen doen.

Online shops, welke branches stijgen het snelst en waarom?

 

De mode- en kledingindustrie is één van de meest populaire sectoren waarin het aantal webshops in een snel tempo toenam. Consumenten waarderen juist in deze branche het gemak, de keuzemogelijkheden en de prijsvergelijking mogelijkheid. Bovendien hebben veel merken en retailers erkend dat een sterke online aanwezigheid cruciaal is om te kunnen concurreren in de steeds veranderende modemarkt. Met de voortdurende ontwikkeling van nieuwe technologieën en gadgets nam ook het aantal webshops in de elektronica- en technologiebranche snel toe. Consumenten willen graag de nieuwste smartphones, laptops, wearables en andere elektronische apparaten online aanschaffen, vaak tegen aantrekkelijke prijzen. Daarnaast bieden webshops gespecialiseerd advies, beoordelingen van producten en vergelijkingstools, waardoor consumenten goed geïnformeerde aankoopbeslissingen kunnen nemen. De populariteit van de online supermarkt wint sinds 2021 ook flink terrein op de traditionele supermarkt.

Online shops per branche juni 2023

 

Wil je het aantal bedrijven binnen jouw specifieke doelgroep weten? Neem contact op

Leave a Reply

Op zoek naar leads?