Skip to main content

Wat zijn FinTech bedrijven?

FinTech (een samenvoeging van de termen financial en technology) omvat alle innovatieve financiële producten en diensten die de manier waarop we met geld omgaan vereenvoudigt en versnelt. De term wordt gebruikt voor innovatieve startups die gebruik maken van geavanceerde technologie waardoor zij, in tegenstelling tot traditionele geldinstituten, klanten snellere en efficiëntere financiële oplossingen kunnen bieden. Bovendien kunnen zij, door het inzetten van technologie en de flexibele structuur van de startup zelf, veel beter inspelen op wensen van klanten en nieuwe ontwikkelingen in de markt.

FinTech-Startups, het succes

De technologie gedreven startups werken niet met dienstenpakketten zoals traditionele banken dat doen. Zij bieden producten en diensten los aan en dan via het digitale kanaal. Het voordeel hiervan is dat ze hun aanbod tegen veel lagere kosten in de markt kunnen zetten en zo hun concurrentiepositie aanzienlijk versterken. Daarbij komt dat de kracht van deze startups zit in het feit dat ze altijd toegankelijk zijn en snel en efficiënt werken. Steeds meer betalen we via mobiele telefoon. We vragen zelfs online krediet aan en doen online investeringen. Niet verwonderlijk dus dat er veel in FinTech geïnvesteerd wordt en het Nederlandse startuplandschap barst van de fintech-bedrijfjes die iets willen veranderen aan de manier waarop wij bankieren, beleggen en verzekeren.

FinTech bedrijven in Nederland

Nog altijd neemt het aantal bedrijven in de Nederlandse FinTech sector toe. In 2020 waren er ruim 600 FinTech bedrijven actief. Wanneer valt een bedrijf binnen de FinTech sector? Het gefragmenteerde karakter van de sector en de verscheidenheid van starters die innovaties binnen financiële diensten aanbieden, maakt het bepalen hiervan moeilijk. NextBI is bij het samenstellen van een lijst met Nederlandse FinTech bedrijven daarom uitgegaan van de definitie die is toegekend door de Financial Stability Board (FSB): “FinTech is een door technologie gestuurde financiële innovatie die kan resulteren in nieuwe business modellen, toepassingen, processen of producten met een bijbehorend materieel effect op financiële markten, instellingen en de verlening van financiële diensten”. De lijst van NextBI is zeer actueel en bestaat inmiddels uit meer dan 400 Nederlandse FinTech bedrijven!

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant

Lists4Europe
International targeting

Onderdeel van Europees consortium Lists4Europe

Sinds 2013 is B2B Adressen (voorloper van Next BI, red.), dé specialist voor het leveren…
Datavisualisatie
Business Intelligence

Verzamelen en standaardiseren van data

Data verzamelen en opschonen Is je bedrijfsdata verspreid over diverse systemen en bestanden? Dan is…
Effectieve datavisualisatie
Business Intelligence

Wat zijn de geheimen voor een effectieve datavisualisatie?

5 geheimen voor een effectieve datavisualisatie Het doel van datavisualisatie is het optimaal communiceren van…

Een reactie achterlaten

Op zoek naar leads?